Fan-coilok

A fancoil berendezések alacsonyabb bekerülési költségének és kedvező tulajdonságainak köszönhetően lassan egyeduralkodó hűtő/fűtő berendezéssé lépnek elő a bankok, irodaházak és más igényesebb létesítmények esetében, sőt a kedvező tapasztalatok után egyre inkább kezdik meghódítani a magánszektort, és a családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák.

A fancoil berendezések alacsonyabb bekerülési költségének és kedvező tulajdonságainak köszönhetően lassan egyeduralkodó hűtő/fűtő berendezéssé lépnek elő a bankok, irodaházak és más igényesebb létesítmények esetében, sőt a kedvező tapasztalatok után egyre inkább kezdik meghódítani a magánszektort, és a családi házakban is egyre gyakrabban alkalmazzák.

A berendezések hagyományos alkalmazási területe tehát olyan épületekre összpontosul, ahol a léghűtés követelmény, de alkalmazhatók például padlófűtés kiegészítéseként is. Ebben az esetben kompenzálni lehet a padlófűtés hőtechnikai rugalmatlanságát, tehetetlenségét, átmeneti időben gyorsan ki lehet fűteni a helyiséget.

A fancoil egymagában egyesíti a radiátor, a konvektor, és a klímaberendezések előnyeit, ezek mellett még a frisslevegő ellátásról is gondoskodik.

A fancoil előnyös tulajdonságai:

  • Elegáns, harmonikusan illeszkedik minden igényes környezetbe
  • könnyű tisztítani
  • a kivehető és mosható légszűrő megszűri az átáramoltatott levegőt, megtisztítva azt a szennyeződésektől, nem okoz porlebegtetést
  • a radiátor és klímakészülék együttesen kiváltható egyetlen berendezésre
  • alacsony elektromos áramfogyasztás
  • alacsonyabb beruházási költség, mint hagyományos radiátoros és klíma rendszer együttes alkalmazása esetében
  • légcsatornázható, ezáltal a frisslevegő ellátás is biztosítja
  • rendkívül gyorsan felfűti a helyiséget

A fan coil-ok működése

Az angol „fan-coil” elnevezés- ventilátor (fan) hőcserélőt, kalorifert (coil) jelent.

A berendezés egy lamellás hőcserélő, amelyen egy ventilátor segítségével a helyiség levegőjét átáramoltatjuk. A hőcserélő csövekre erősített apró bordáknak köszönhetően a többszörösére megnövekszik a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest.

A nagy hőcserélő felület és a ventilátoros levegő keringtetésnek köszönhetően a berendezés hűtésre és fűtésre is alkalmas, attól függően, hogy hideg vagy meleg vizet keringetünk rajta keresztül.

2 és 4 csöves fancoil berendezések

A kétcsöves rendszer esetében a hűtő víz ugyanabban a csőpárban kering mint a fűtővíz, szezonálisan kell a hőközpontban kiválasztani a fűtési vagy hűtési üzemmódot. Ebből következik, hogy a fancoil-on csak 2 csatlakozási csonk található, és egy hőcserélő, amelyben felváltva kering a hideg (nyáron) és a melegvíz (télen).

A négycsöves változatoknál külön rendszert kell kiépíteni a téli illetve a nyári üzemnek, külön csőpáron kering a fűtővíz és külön csőpáron (a melegvíztől függetlenül) a hűtővíz. A fancoil-ok ebben az esetben két egymástól független hőcserélőt tartalmaznak, és négy vízoldali csonkjuk van.

Az előnye a négycsöves berendezésnek a kétcsövessel szemben, hogy a berendezés automatikusan, az igényeknek megfelelően hűteni vagy fűteni tud, szinte azonos időben. Emberi beavatkozás nem szükséges az átálláshoz, és központi átkapcsolás sem szükséges a kazán és a folyadékhűtő között. Ezáltal pl. átmeneti időben (március, október) az épület északi tájolású helyiségeiben fűteni, míg a déli tájolású részben hűteni lehet, természetesen azonos időben! Erre az üzemmódra akkor lehet szükség, ha az épület magasabb komfortfokozatú (Pl. bankok, irodák, laborok stb. ) vagy a helyiségek belső hőmérséklete nem függ a külső időjárástól, vagy nagy üvegfelületekkel rendelkezik az épület, ezért a nap egyik időszakában hűteni kell, a másik részében viszont fűteni.