Abszorpciós folyadékhűtők

Az abszorpciós hűtés már évtizedek óta létezik, leginkább ipari létesítmények tekintetében számottevő az alkalmazása. A berendezéseket már sorozatgyártás keretein belül készítik, ezáltal az áraik is egyre elfogadhatóbbak.

Az abszorpciós hűtés már évtizedek óta létezik, leginkább ipari létesítmények tekintetében számottevő az alkalmazása. Az elmúlt évszázad második felében inkább a kompresszoros hűtők terjedtek el, hiszen a villamos energia olcsó volt, így nem érte meg a befektetést. Sajnos csak sokkal később eszméltünk rá, hogy a villamos energiával működtetett hűtőrendszerek kétszeresen is környezetszennyezőek. Először is az elektromos áram előállításakor a hőerőművekben nagyon nagy százalékban jön létre veszteség, másodszor pedig a hűtőfolyadék, vagyis a hőszállító anyagként alkalmazott közeg, roppant káros az ózonpajzsra.

Az abszorpciós folyadékhűtők felépítése, működési elve

A bevezetett energia szerint a folyadékhűtő berendezések lehetnek kompresszoros és abszorpciós rendszerűek.

Az abszorpciós folyadékhűtők működési elve

Az abszorpciós gépeknél szintén megtalálhatók azok a fő szerkezeti részek amelyek a kompresszoros gépek működését is biztosítják, az elpárologtató, a kondenzátor és az expanziós szelep, illetve ezek működési elve is hasonló. Az abszorpciós berendezésben a hűtő körfolyamat hasonló, mint a kompresszoros folyadékhűtő berendezésben, a nagynyomású, folyékony halmazállapotú hűtőközeg a kondenzátorból az expanziós szelepen keresztül az elpárologtatóba jut, miközben nyomása és hőmérséklete csökken és a rendszer hűtésére használt közvetítő közegből hőt von el. Az elpárologtatóból a hűtőközeg az abszorberbe, a rendszer legkisebb nyomású részébe jut. Az abszorberben a hűtőközeg kondenzálódik, és egyben itt játszódik le az abszorbálás is az oldószerrel. A hűtőközegben gazdag oldatot az úgynevezett szegény oldatot szivattyú nyomja a rendszer nagynyomású részébe, a kiűzőbe. A kiűző hőcserélő egységébe betáplált hőenergia (amely lehet melegvíz, gőz, füstgáz, direkt gázégővel felszerelt berendezés esetén földgáz vagy egyéb gázok pl. biogáz) hatására a hűtőközeg a szegény oldatból gőz formájában távozik és visszajut a kondenzátorba. A kiűzőben visszamaradt hűtőközegben szegény, oldószerben gazdag oldat az abszorberbe kerül, és a körfolyamat kezdődik elölről. Az abszorpciós folyadékhűtőben a hűtőközeget szivattyúval szállítjuk a rendszer kisnyomású oldaláról a nagynyomású oldalra, míg a kompresszoros folyadékhűtőnél ugyanerre a feladatra a kompresszor szolgál. Röviden összefoglalva az összehasonlítást: a kompresszoros folyadékhűtőkben található kompresszor és az abszorpciós folyadékhűtőkben található abszorber, az oldatszivattyú és a kiűző, ugyanazt a feladatot látják el.

Alkalmazási lehetőségek - Ko- és trigenerációs lehetőségek

Egyre többen ismerik fel a kapcsolt energiatermelés előnyeit, amely során gázmotor illetve mikroturbina segítségével állítanak elő a villamos energiát és az energetikai folyamatok során felszabaduló „hulladékhőt” hasznosítják különböző célokra. A kombinált, azaz egyidejű energiatermelés előnyei, a kogeneráció összhatásfoka. Ahhoz, hogy ez a hatásfok megmaradjon az év folyamán, minél hosszabb időszakban szükség van a hőenergia állandó hasznosítására. Ez különféle hőenergiát felhasználó technológiák esetében nem okoz gondot, inkább az épületek hűtése-fűtése a kritikusabb, habár a hőenergiát abszorpciós folyadékhűtők segítségével ma már könnyen transzformálhatjuk hűtőenergiává. Ezt a kombinált rendszert nevezzük trigenerációnak.

Legfőbb előnyök:

  • nincsenek magas nyomás alatt lévő alkatrészek,
  • alacsony villamos energiafogyasztás, nincs szükség villamos hálózatfejlesztésre,
  • alacsony zajszint és vibráció,
  • nyári villamos energia csúcs „levágása”,
  • alacsony üzemeltetési költség hulladékhő esetén,
  • állami támogatás (külföldön),
  • környezetbarát

Megtérülés

A berendezéseket már sorozatgyártás keretein belül készítik, ezáltal az áraik is egyre elfogadhatóbbak. A gazdaságos üzemeltetésnek köszönhetően a megtérülésük a kisebb teljesítmény tartományban a kompresszoros folyadékhűtővel összehasonlítva kb. 2-3 évre tehető, míg a nagyobb teljesítmény értékeknél az abszorpciós berendezés beruházási költsége megközelíti, sőt egyes esetekben a kompresszoros folyadékhűtő ára akár magasabb is lehet, ezért a nagyteljesítményű gépeknél nem is beszélhetünk minden esetben megtérülési időről a kompresszoros gépekkel szemben.